Den här maffiga chokladkakan kom till efter att jag bläddrat igenom en hel bunt bakböcker i jakt på den ultimata chokladtårtan. Jag hittade en massa fina recept men inget som motsvarade precis det jag hade tänkt mig. Med inspiration från diverse olika recept, gjorde jag då istället ett eget för att få till den där riktigt maffiga chokladkolasmaken.
Recpetet räcker till ca 30 personer. Kakan är så tung och hög att det räcker med att skära ca 2 cm breda bitar.
Ingridienser till kakan
200 gram smör (mjukt rumstempererat)
3,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
4 ägg
1.5 dl mald mandel
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl kakao
1 krm salt
200 gram mörk choklad (helst 70%)
Fudgekräm
200 gram sötad kondenserad mjölk
400 gram mörk choklad (eller ljusare om man föredrar det)
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
1.5 dl mörkt muscovadosocker
Gör bottnarna såhär:
Smörj och pudra kakao i tre runda teflonformar med löstagbar kant (ca 24cm). (Jag brukar klä botten med bakplåtspapper).
Vispa ihop det mjuka smöret, strösockret och sirapen i matberedare tills det blir fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
Tillsätt den malda mandeln (jag brukar mala hel mandel i matberedare/mixer).
I en torr bunke: blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, siktad kakao och salt.
Rör ner försiktigt i smeten med tex en slickepott.
Smält chokladen över vattenbad. (En glasskål över en kastrull med ett par centimeter sjudande vatten i botten). Rör ner i smeten.
Fördela smeten i de tre formarna.
Grädda i 180 grader ca 15 minuter per form. Håll koll så att de inte blir hårda!
Låt bottnarna svalna ordentligt. Under tiden gör du fudgekrämen.
Gör fudgekrämen såhär:
Smält smör i en kastrull på spisen. Ta av från värmen och blanda ner den hackade chokladen tills den har smält. Blanda i muscovadosocker.
Värm vispgrädde tillsammans med kondenserad mjölk i micron en liten stund så att det inte är kylskåpskallt. Rör ner i chokladsmeten och rör om väl. Tillsätt vaniljsocker.
Kyl fudgekrämen tills den är bredbar och inte rinnig. Jag brukar ställa en vid skål på en frysklabbe och vispa/röra i fudgekrämen tills den blir kall. Gör du den i förväg så kan du låta den bli kall i kylen, men rör om ordentligt med jämna mellanrum så att den blir glansig och fin.
Montering:
Montera de tre bottnarna med fudgekräm mellan lagren. Stryk ordentligt med fudgekräm över kakan och på sidorna.
Jag har dekorerat snabbt och enkelt med en skrapa på sidorna för räfflat mönster och med hyvlade chokladskruvar och siktat florsocker ovanpå.
Servera med en rejäl skål med vispad grädde.
torsdag, mars 04, 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Härligt - ska testas vid tillfälle! Jag kollade direkt om det fanns salt i smeten, har en teori om att det är det som avgör om kakan blir god eller inte. Det brukar stämma.
SvaraRaderaPS: ordverifieringen blev kariestr, passande med "nästan karies" efter ett sånt recept...
Herrejestanes, den ser fin ut.
SvaraRaderaMmmm vad gott det ser ut måste provas. Men Mighty Brown var roligare namn :-)
SvaraRaderaDu den ser GRYM ut! Måste testas vid tillfälle!
SvaraRaderaÄlskar kolachokladsmak...
Gjorde nån variant av en kladdkaka med sirap i som blev grymt god på en grillfest vi hade... Alla formarna gick åt i ett naffs... Kolasmak is the shit!
Skicka in till http://hemmakonditor.se/?
SvaraRadera