måndag, februari 28, 2011

Ångest hos tandläkaren

Jag skall erkänna en pinsam sak.
Jag har inte varit till tandläkaren på fem år.
Ja. Ni läste rätt: Fem. År.

De senaste månaderna har jag haft lite ont av och till och tänkt att jag verkligen måste gå till tandläkaren. Tänkt att det helt klart börjar vara dags nu. Sen har jag känt mig fattig och har haft andra ekonomiska hål att fylla som har varit högre prioriterade. Och skall jag vara helt ärlig så har jag varit lite rädd och orolig också så då har det varit lättare att motivera att jag inte har råd. Att gå till tandläkaren är inte my favorite thing om man säger så.

Men tillslut tog jag mitt förnuft till fånga. Jag bokade en tid för någon vecka sedan, och idag var det dags för undersökning. 605 kr och ganska många tårar senare kan jag konstatera att jag borde ha gått till tandläkaren en gång om året åtminstone. Det hade blivit billigare i slutändan.

Jag är en av de där som borstar jättenoga, sköljer med munskölj och använder tandtråd varje dag, men som ändå jättelätt får hål i tänderna. När jag var yngre och inte hade insett vikten av noggrann tandborstning så brukade jag få laga mellan 3-6 hål årligen. Så är det inte nu givetvis, men trots noggrann munhygien så får jag hål ändå. Min man i sin tur får aldrig hål. Han är en av de lyckliga på andra sidan spektrumet.
Jag har borstat tänderna så noga att tandköttet har börjat krypa uppåt på vissa tänder. Ångestfyllt. Men jag är så jäkla rädd för att få hål, och samtidigt paradoxalt nog också rädd för att gå till tandläkaren.

Hursomhelst. Åter till dagens tandläkarbesök.
Och det är här tårarna kommer in i bilden, för det kommer inte att bli billigt. Det blir mest troligt rotfyllning i två tänder. Plus att ta bort lite tandsten. Vet ni vad det kostar att rotfylla en tand? Jag kan upplysa er om att det inte är billigt. Exakt hur mycket vet jag inte ännu, men det kommer att kosta mellan 4000-5000 per tand. Och då har jag inte räknat in kostnaden för allt annat som krävs med undersökningar och dyl.

Så jag ger er alla ett råd här och nu. Lär er av mitt misstag och boka genast en tid till tandläkaren för bövelen!

5 kommentarer:

 1. karla15:31

  Jag med. Alltså, får hål precis hur lätt som helst.

  "Du småäter", sa min tandis. "Nej." sa jag (för det gör jag inte). "Jo" sa tandis. "Du tänker bara inte på det." "Eh, jag småäter inte, jag vet det." sa jag.

  Till sist kom vi fram till att jag dricker mycket te. Och att jag hade en halv sockerbit i varje tekopp. Och sedan jag slutade med det (SNYFT!) för ca tio år sedan har jag nästan inga hål alls. Så lite krävdes det för mig. Lätt att det är värt det, även om te var många gånger godare förr.

  En sak till: En av mina rotfyllningar från det förflutna blev inte riktigt riktigt gjord. Allt sjukt togs inte bort från roten. Det har kostat mig 12 000 i efterhand, och till slut var de tvungen att ta bort alltihop, vilket i sig var en hyfsat obekväm procedur eftersom det som fanns kvar var svårt att greppa. Vill jag ha en ny tand i gluggen får jag punga ut med 26 000 sköna små slantar (ingen subventionering eftersom tanden inte räknas som framtand... )och klanttandläkaren går helt fri från ansvar eftersom det var så längesedan. Med detta vill jag bara flagga lite för att se till att få det ordentligt gjort, av en noggrann och bra tandis.

  Och du, det är lugnt med rotfyllningar, inte alls så otäckt som jag trodde. Tar mest tid och är tråkigt. Nästan ingen smärta alls. En baggis för dig som fött barn och allt. Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag lider verkligen med dig (i dubbel bemärkelse) och tackar min lyckliga stjärna att jag slipper sånt eländeselände som du drabbats av. BRA tips. Fasen också att du skulle drabbas av det här. Håller bara tummar nu för att det går fort och blir lite billigare än vad de trodde?

  Mjau.

  SvaraRadera
 3. Jag lider med dig, jag hatar att gå till tandläkaren. Jag har ärvt tandsten till massor av min mor och jag borstar och använder mellanrumsborstar mm mm. Jag teckande ett avtal med NLL nu senast och betalar 80 kr i månaden, så om det händer lagning, tandsten, bettskena osv, så betalar jag bara 80 kr. Ett tips!

  Erbjöd de dig inte det?

  Kramar
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Katarina: jag kollade faktiskt om att starta ett abbonemang nu när jag var där, men i nuläget med tandsten och rotfyllningar på schemat så skulle jag hamna i den högsta klassen och behöva betala 600kr i MÅNADEN. Det avrådde de mig ifrån. Billigare att betala det som faktiskt behöver göras. Sen när allt är klart så kan det hända att jag hamnar i en lägre klass och då får jag se vad priset blir då.

  SvaraRadera
 5. Karla: Skönt att höra att det inte var så farligt att rotfylla. Jag känner mig faktiskt riktigt orolig över det eftersom jag är så förbaskat smärtkänslig.

  SvaraRadera