fredag, april 17, 2009

Batterisyra

En av de saker som ingen någonsin har talat om för mig och som hade varit bra att veta är att det rinner ut batterisyra ur ett bilbatteri om man ställer det på sidan.

Igår skulle jag hjälpa min mamma att köpa ett nytt bilbatteri eftersom batteriet i hennes bil är urladdat och bilen inte startar längre. Sagt och gjort, jag åkte in på en firma där de säljer bilbatterier, köpte ett batteri, som var förpackat i en kartong, bar ut batteriet till bilen och ställde ner det på bilgolvet vid baksätet. Jag ställde tydligen kartongen på sidan, vilket jag inte ens reflekterade över eftersom det var fyrkantigt. Jag hade bråttomt och batteriet var tungt.

Imorse när maken skulle iväg till jobbet med bilen så kommer han in och ger mig en "vad fan har du gjort"-blick samtidigt som han säger "Inaaaa (ja, han säger det sådär anklagande med betoning på sista vokalen), du har ställt bilbatteriet på sidan och nu har det läckt ut batterisyra på golvet i bilen! Du får googla idag på hur man får bort batterisyra och sen får vi hoppas att batteriet har klarat sig och fortfarande fungerar".

Min första tanke: Oh no. Tänk om det är trasigt nu. Då gick det 750 spänn åt helvete.
Sedan kunde jag inte låta bli att påpeka att det ju hade varit bra om någon hade talat om för mig att man inte kan ställa batteriet på sidan. För hur tusan skall jag kunna veta det? Jag är väl inget vandrande lexikon som kan och vet allt. Mycket grejer kan jag, men jag har aldrig i hela mitt liv bytt ett bilbatteri eller mekat i en bil. Jag har inga bilkunskaper utöver hur man kör och tankar, och hittills har det räckt bra. Jag tycker att det säger sig självt att om någon som aldrig har handskats med bilbatterier får i ansvar att köpa ett nytt, så borde personen rimligtvis bli informerad om att man absolut inte får ställa batteriet på sidan.
Herregud.

2 kommentarer:

  1. Jag hade säkert gjort samma tabbe och Magnus hade klyvt mig på mitten, så jag tycker D betedde sig lugnt och sansat som bara sa- Inaaa...!

    KOm ni iväg till Pullinki?

    SvaraRadera
  2. Milla: Ja, det råder delade meningar om huruvida det var lugnt och sansat. Jag tycker *snyft snyft det är synd om mig som inte visste*. Han tycker *måste ju få bli irriterad och besviken om bilen blir förstörd*. Och det har han väl rätt i. Men det är ändå synd om mig. Mest.;-(

    Vi åker till Dundret imorgon bitti istället. De hade bara två nedfarter öppna i Pullinki pga snöbrist. Det upptäckte vi i sista stund idag.

    SvaraRadera