torsdag, april 02, 2009

Män som hatar kvinnor

Vi var och såg Män som hatar kvinnor igår på bio.
Jag måste faktiskt säga att för en gång skulle tyckte jag nästan att filmen var bättre än boken! En sådan replik säger man inte ofta. Filmatiseringar av böcker blir sällan lika nyanserade som förlagan i bokform. Men den här gången tycker jag att det är tvärt om. Boken, som visserligen var riktigt bra, var ganska torr till en början. Jag minns att jag tyckte att de första två tredjedelarna av den var så otroligt faktaspäckade med en enorm mängd karaktärer med relationer hit och dit och jag fick ofta bläddra tillbaka och sitta och tänka efter vem som var släkt med vem och hur folk hörde ihop. Först i slutet på boken tog det sig ordentligt och den blev riktigt spännande och en perfekt ansats till den fantastiska andra och tredje boken som är spännande från början till slut.

Filmen däremot, den har med sin komprimerade form, och med hjälp av bild och ljud lyckats få historien levande redan från första början.
Noomi Rapace är verkligen fantastisk som Salander, och Mikael Nyqvist faller in i rollen som Mikael Blomqvist med lätthet. Men jag tycker synd om Peter Andersson. Att levandegöra äcklet Nils Bjurman kan knappast vara en roll som man med glädje åtar sig. Han kommer för alltid att ha sin person ihopkopplad med en sadistisk våldtäktsman, även om det bara var på filmduken.

Betyg: IIII

2 kommentarer:

  1. Emma15:06

    Peter Andersson spelar nästan alltid äckel av olika slag så för min del passade han perfekt för rollen för den bilden av honom har jag haft länge!

    SvaraRadera
  2. Fantastisk film! Och jag är benägen att hålla med om allt, även om jag fortfarande tycker att boken är bäst.

    SvaraRadera