torsdag, mars 05, 2009

Read between the lies

Jag har kollat in TV4:as nya serie Lie To Me.
Tim Roth spelar huvudrollen som Dr. Cal Lightman som är specialist i att avslöja när människor ljuger. "Everybody lies, it's just a question of why" är ledordet, och vi får sannerligen en ordentlig inblick i hur lögner avslöjas av kroppsspråket.


Programidén är bra och Tim Roth är en riktigt bra skådis, men regin och dramaturgin i det här fallet är usel. Det är så tydliga planteringar hela tiden att jag sitter och himlar med ögonen och har gissat utkomsten av dramat när programmet bara har kommit halvvägs. Det är det största misstaget man kan göra när det gäller kriminaldrama och thrillers. (En ytterlighet åt andra hållet när det gäller tydliga planteringar är annars Lost, där planteringarna är så subtila att tittarna blir irriterade för att det känns som att det aldrig avslöjas något).
Det är synd, för jag tror att det hade kunnat bli en ganska bra serie. Nu är den bara lagom underhållande att möjligen titta på i brist på bättre sysselsättning.

Ska ni se en riktigt bra serie i samma gengre så rekommenderar jag The Mentalist på TV3.
Den kretsar kring Patrick Jane, en person som är så bra på att läsa sin omgivning att han haft en framgångsrik karriär som medium (allt bara bluff såklart), tills han retade upp fel person och utsattes för ett fruktansvärt brott. Simon Baker spelar huvudrollen som Patrick Jane, som nu använder sin exceptionella uppfattningsförmåga till att hjälpa polisen att lösa brott.


Här funkar verkligen både regi, skådespeleri och dramaturgi på ett förträffligt sätt. Serien är producerad av Bruno Heller som innan The Mentalist gjorde Rome.

3 kommentarer:

  1. Anonym14:22

    Du är varmt välkommen som wing-woman!

    SvaraRadera
  2. Anonym15:24

    Medhåll på The Mentalist! Riktigt bra serie. Jag blir dock lite trött, det är inte som att jag *behöver* en serie till man inte kan sluta titta på... :D

    SvaraRadera
  3. Katarina: Tack! Vad trevligt. :-)

    ekferjan: Jag tycker det brukar jämna ut sig i slutändan. Någon slutar för säsongen, och då börjar någon annan. Ibland sparar jag någon och ser när de flesta andra har säsongsuppehåll.

    SvaraRadera