tisdag, september 27, 2005

Bamse

Varje kväll när kidsen skall gå och lägga sig så läser vi för dem. Sonen prenumererar på Bamse och därför läser vi Bamse ganska ofta för dem.



Jag har börjat irritera mig mer och mer på denna tidning.

I nästan varje nummer händer något som gör att Bamse måste åka iväg bort från sin familj. Bamses jobb är i stort sett att hjälpa andra för att han är så snäll och stark, och med sig på sina resor tar han alltid sina två polare ungkarlen Skalman the nörd och mesvimpen Lille Skutt.

Aldrig att Bamses schyssta fru klagar över sin makes frånvaro. Hon stannar snällt hemma med sina fyra knoddar och låter Bamse resa jorden runt på livsfarliga äventyr tillsammans med sina polare.





Varje gång är de beroende av Skalmans uppfinningar. Skalman i sin tur prioriterar käk och sömn mer än sina ofta nödställda polare Lille Skutt och Bamse. Var än de befinner sig så kan man lita på att om mat och sovklockan ringer så lägger sig Skalman ner och sover ett tag. Skitsamma om Bamse hänger i någon klippa och håller på att dö och verkligen behöver hjälp. Är det sovdags så är det sovdags.



Lille Skutt är i sin tur ett lysande exempel på en som är utsatt för grupptryck.

Han är så vansinnigt livrädd för allting att man kan undra hur han lyckades skaffa sig en fru och några barn i första taget. Han står mest och skakar av skräck i varje tänkbar situation så man kan verkligen undra varför Bamse och Skalman alltid tvingar med honom på deras resor.

Vad är det för kompisar egentligen som inte respekterar Lille Skutts svåra problem med fobier av alla slag. Kanske försöker de hjälpa honom att överkomma sina rädslor, eller snarare är de så beroende av Lille Skutts snabbhet och smidighet att de skiter i hans fobier och tvingar med honom ändå, för att de behöver Lille Skutts färdigheter.

Lille Skutt faller alltid för grupptrycket och följer med Bamse och Skalman och lämnar även han fru och barn hemma i tid och otid för livsfarliga äventyr trots att han är så rädd så han skakar varje gång.



Det finns garanterat bra analyser av Bamses mod och hans bifigurer, bland annat här. Men jag kan inte låta bli att bli irriterad på att bristen på kvinnliga hjältar och Bamsetrions prioriteringar gentemot sina familjer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar